Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

HMZ Crne Gore :: Ekologija

AktuelnostiPublikacije

Interactive

Kontakt Forum
IPA Nautor (Hr-CG)
 
IPA - prekogranični program Hrvatska-Crna Gora


Evropska unija (EU) kroz fondove i programe pruža podršku za razne vrste projekata i aktivnosti. Instrument pretpristupne pomoći (IPA) je jedan od programa namijenjen državama sa statusom potencijalnog kandidata i sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u razdoblju 2007–2013. IPA se sastoji od pet različitih komponenti od kojih se IPA komponenta 2 odnosi na prekograničnu saradnju.

U Bečićima je 13.12.2010. godine održana Svečana konferencija povodom dodjele bespovratnih sredstava izabranim projektnim prijedlozima koji su podnijeti u okviru prvog Javnog poziva i objave drugog Poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora, 2007-2013.

Svečano je promovisano prvih pet odobrenih projekata prekogranične saradnje Hrvatska - Crna Gora. Jedan od prvih pet odobrenih projekata iz IPA prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora je projekt Hrvatskog hidrografskog instituta i Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore pod nazivom:

„Zajednička promocija i unapređenje nivoa sigurnosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju"


Osnovni cilj projekta je unapređenje turističkog (posebno nautičkog) potencijala Dubrovačko-neretvanske županije i crnogorskog primorja kroz zajedničku promociju kao jedinstvene turističke cjeline bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa. Kroz projekt će se povećati kvalitet usluge te podignuti nivo sigurnosti u nautičkom turizmu kroz saradnju:
 • hidrografskih institucija
 • institucija koje osiguravaju različite turističke usluge (marine i druge turističke luka, charter firme)
 • institucija za pomorsku sigurnost i sigurnost generalno (lučke kapetanije, lučke uprave, granična pomorska policija)

U svrhu ostvarenja zacrtanih ciljeva bit će potrebno odraditi čitav niz aktivnosti, između ostalog:
 • prikupiti i sistematizirati podatke o svim važnijim prirodnim i kulturnim znamenitostima i turističkim uslugama u prekograničnom području
 • prikupiti i sistematizirati informacije značajne za sigurnost plovidbe u prekograničnom području
 • iz prikupljenih podataka treba:
  • izraditi web stranicu namijenjenu nautičarima koji posjećuju predmetno područje
  • napisati nautičko turistički vodič područja za jahte (jedrilice i motorne jahte) i megajahte
  • osmisliti prekogranične nautičko-turističke plovidbene rute za jahte (jedrilice i motorne jahte) i megajahte
 • organizovati okrugle stolove, prezentacije i promocije programa za sve nositelje aktivnosti u turističkom i sigurnosnom segmentu nautičkog turizma kao i za nautičare
 • organizovati institucionalno jačanje i podršku uspostavi Hidrografskog sektora unutar Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore (trening za hidrografsko mjerenje, hidrografska mjerenja 2 marine na crnogorskoj obali, priprema i izdavanje planova za 3 crnogorske marine)… i dr.
Sa hrvatske strane u projekt su uključeni Hrvatski hidrografski institut (HHI) kao vodeći partner cijelog projekta i partner HHI-a Sveučilište u Dubrovniku (Pomorski odjel). Sa crnogorske strane učestvuje Hidrometeorološki zavod Crne Gore (HMZCG) kao vodeći crnogorski partner i partner HMZCG-a Nacionalna turistička zajednica Crne Gore.

Saradnici u projektu su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te sa strane Crne Gore Uprava za sigurnost na moru Crne Gore, Lučka kapetanija Kotor (LK Kotor) i Marina Porto Montenegro.

Projekt je započeo u januaru 2011. Predviđeno vrijeme trajanja je 23 mjeseca (do kraja 2012.). Ukupna vrijednost projekta za obje strane je 451.928,36 €.

Aktivnosti:
2011-april/maj
2011-septembar
2011-oktobar/sastanak/
2011-novembar/sastanak-zapisnik/
2012-maj/sastanak/
2012-jun/okrugli sto/
2012-septembar/trening/
2012-septembar/finalna promocija/
Izmjerena najveca dubina u Boki
Karta najvece dubine u Boki
Knjižica predloženih prekograničnih nautičkih ruta
Zavrsetak projekta

Linkovi:
Cross-Border Programe Croatia - Montenegro
Hrvatski hidrografski institut
Turistička organizacija Crne Gore