Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

HMZ Crne Gore :: Meteorologija

AktuelnostiPublikacije

Interactive

Kontakt Forum
Biometeorologija
 
Temperatura vazduha je parametar za koji najčešće vezujemo osjećaj hladnoće ili toplote. No, pored temperature koja nesumnjivo ima vrlo važnu, ponekad i presudnu ulogu, na naš osjećaj utiče i vjetar, vlažnost vazduha i zračenje Sunca.

U ljetnjem dijelu godine tijelo se od prekomjernog zagrijavanja brani i znojenjem, jer se isparavanjem znoja s površine kože troši toplota, pa se time tijelo hladi. Vlažnost vazduha određuje njegovu sposobnost da primi vlagu koja isparava s tijela. Ako u vazduhu ima mnogo vlage, isparavanje znoja biće otežano. Zato su visoke temperature i velika vlažnost ljeti vrlo neugodne i javlja se osjećaj sparine. Uticaj vjetra u ljetnjem dijelu godine je pri visokim vrijednostima druga dva parametra mnogo manji.

Strujanje vazduha, odnosno vjetar, pospješuje odvođenje toplote s površine tijela. Zato vjetar zimi pojačava osjećaj hladnoće i skupa sa temperaturom ključno definiše osjećaj spoljašnjih prilika od strane našeg organizma.

Ukoliko budete unosili vrijednosti parametara za računanje Toplotnog indeksa (Heat Index) u ljetnjem i Indeksa rashlađivanja (Wind Chill Index) u zimskom dijelu godine imajte u vidu da se sve vrijednosti odnose na mjerenje i osjećaj u hladu, odnosno situacije kada nismo direktno izloženi sunčevom zračenju.


Unesite vrijednosti u odgovarajuća polja
T (25oC-60oC) U (0-100%) Toplotni indeks (oC)